Više od polovine radilo na crno

Bez autora
Nov 12 2013

Više od polovine radno sposobnih građana imalo je iskustvo sa radom "na crno", pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja agencije Faktor plus.Istraživanje, rađeno na uzorku od 1.000 punoletnih osoba širom Srbije, pokazalo je da petina radnika tako dopunjuje redovne prihode, a svaki deseti radnik prinuđen je da radi "u sivoj zoni" da bi prehranio porodicu. Četvrtina ispitanika je navela da je glavni razlog za rad "na crno" bio zahtev poslodavca.

Više od polovine radilo na crnoViše od polovine radno sposobnih građana imalo je iskustvo sa radom "na crno", pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja agencije Faktor plus.

Istraživanje, rađeno na uzorku od 1.000 punoletnih osoba širom Srbije, pokazalo je da petina radnika tako dopunjuje redovne prihode, a svaki deseti radnik prinuđen je da radi "u sivoj zoni" da bi prehranio porodicu, prenela je Politika.

Četvrtina ispitanika je navela da je glavni razlog za rad "na crno" bio zahtev poslodavca.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić ističe da bez rane knjižice najčešće rade mlade osobe nižeg obrazovnog statusa.

I strane kompanije često nalaze rupe u zakonu, pa preko omladinske zadruge angažuju mlade ljude koji godinama rade "na crno", bez ikakve sigurnosti u pogledu budućnosti.

U Velikoj Britaniji, primera radi, svaki inostrani radnik koji prijavi svog poslodavca jer radi "na crno" dobija stimulaciju od države. Naši radnici koji prijave svog poslodavca najčešće ostaju bez posla, naveo je Pejić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik